lauantaina, kesäkuuta 19, 2010


Pohjoiseen


Tihkusateinen sää toivotti matkustajat tervetulleiksi rataverkkomme pohjoisimmalle liikennepaikalle. Autojen purkuruuhka Kolarin rautatieasemalla ei ollut läheskään sellainen kuin talvisesongin aikaan. Silti kiireisimmät ahtautuivat Gfot-vaunuun heti, kun se oli tyhjentynyt Helsingistä kuljetetuista autoista. Olettivat kai, että uudemmat Hccmqqr:t voitaisiin purkaa ajamalla niihin kuormatut autot tyhjän Gfot:n läpi. Mutta eihän se niin toimi, vaan Hccmqqr:t piti siirtää ensin viereiselle raiteelle omalle purkurampilleen. Veturina toiminut Dr16 nro 2809 oli paikkamaalattuna melko surullisen näköinen ilmestys lähempää katsottuna.



Vuokraamamme mökki sijaitsi eri puolella taajamaa kuin talviset majoituspaikkamme. Nyt latujen läheisyys ei ollut tärkeää. Hirsimökki on juuri sopivan kokoinen.



Kissaveljekset jäivät kotipuoleen hyvään hoitoon, mutta eläinseurasta piti huolta kaksi poroherraa, jotka olivat paikalla toivottamassa vieraat tervetulleiksi. Porot viihtyivät mökin pihapiirissä pitkään välillä syötävää hamuten ja välillä sitä märehtien tai muuten lepäillen. Illan tullenkin ne ovat käyneet tervehtimässä.



Iltapäivällä sade taukosi. Kävimme ostamassa kyläkaupasta pyyhkeen ja vaelluskartan. Kovin moni äkäslompololainen palveluyritys ei pidä oviaan auki matkailullisesti näin hiljaisina aikoina.

Kartan kanssa lähdettiin kävelylenkille. Todettiin, että viimeviikonloppuisen jalkojen ihoa kuluttaneen kävelyretken rasitukset alkavat olla ohi. Nousu Pirunkurua Kesänkitunturiin nosti hien pintaan, mutta ylhäällä raikas tuuli vilvoitti. Alas tultiin loivempaa rinnettä ja talvisia latu-uria pitkin palattiin takaisin lähtöpisteeseen. Tähtipoluksi nimetyn reitin pituus ei ole kuin kahdeksan kilometriä, mutta tasaisten maiden kulkijana aivan kevyeksi sitä ei voinut sanoa. M/91-maihinnousukengät osoittivat toimivuutensa tunturirakassakin.



Kesängille noustessa päästiin tekemään lumipalloja. Ennen moista ei ole kesäkuussa tullut harrastettua. Varjoisissa tunturikuruissa on vielä rakeista lunta.



Illalla saunottiin ja vilvoiteltiin mökin kuistilla. Mökkejä harvapuustoisella hietakankaalla on melko tiheästi, mutta vain harvassa on nyt lomailijoita.

Ei kommentteja: