tiistaina, syyskuuta 20, 2005


Blogikysely


Harmaa ja hämärä päivä aamusta saakka.

Iltalenkillä tuli kiitettävän lämmin. Naapurikylän insinöörismies kävi tuomassa tietokoneen korjattavaksi. Vika oli päällä ollut NumLock-näppäin.

Puolisoni käväisi taannoin lukemassa kutri.netin terveysjuttuja. Siltä suunnalta löytyi tällainenkin aivan toiseen aiheeseen liittyen:

Oma blogi


0. Miten selittäisit bloggaamisen/blogit tutullesi, joka tietää mikä Internet on, muttei tiedä mitä blogit ovat?
Blogi on tarkoittaa käytännössä samaa kuin enemmän tai vähemmän säännöllisesti päivitettävät www-sivut. Tavanomaisista www-sivuista blogin erottaa lähinnä se, että blogien ylläpitämiseen on olemassa helppokäyttöisiä julkaisujärjestelmiä, toisin sanoen blogin ylläpitäjän ei tarvitse tietää mitään hypertekstin kuvauskielistä tai -editoreista, ohjelmointikielistä puhumattakaan. Tämän vaivattomuuden vuoksi blogit ovat monien kirjoittamista harrastavien yksityishenkilöiden suosiossa (monet kaupalliset tahot ja muut organisaatiot ovat vuosien saatossa päätyneet käyttämään verkkosivuillaan perinteisempiä tekniikoita). Tästä seikasta puolestaan johtuu se, että blogi on lähes poikkeuksetta sama asia kuin verkkopäiväkirja. Pääasiassa blogi-termissä on kuitenkin kyse hype-ilmiöstä, jollainen informaatioteknologiassa melko säännöllisin väliajoin nousee esiin. Blogi on hyvin kustannustehokas hype-ilmiö, koska siinä ei sisällöllisesti tai teknologisesti ole mitään merkittävää uutta verrattuna kymmenvuotiaiden verkkosivujen perusperiaatteeseen. Ilmiöön on helppoa liittyä mukaan, koska välineellisen ja muun osaamisen hankkimisen ja kehittämisen sijasta voi vaikkapa keskittyä korostamaan blogi-idean omaperäisyyttä ja erikoislaatuisuutta.

1. Koska aloitit bloggaamisen?
Kesäkuussa 2003. Olin ajatellut aloittaa jo vähän aiemmin ja kirjoitellut muutaman merkinnän tiedostoiksi, mutta pohdin vähän aikaa julkaisujärjestelmän valintaa. Tuona aikana varsin yleiseen Bloggeriin päädyttyäni kirjoitin ensimmäisen merkinnän 25.6.2003.

2. Miksi bloggaat?
On mukavaa kirjoittaa päiväkirjaa. Tästä voi tarkistaa vaikkapa nurmikon kevätlannoituksen ajankohdan tai milloin torppaa viime syksynä alettiin lämmittää sähköllä. Jossain määrin tätä on tullut käytettyä myös tiedotuspalstana reaalimaailman tovereille.

3. Kuinka usein bloggaat?
Nykyisin kai keskimäärin viisi merkintää viikossa.

4. Tunnetko syyllisyyttä tms. jos et ehdi blogata? Miksi?
En. Ei tämä niin vakavaa ole.

5. Bloggaatko vai blogaatko, miksi?
En kumpaakaan, vaan pidän verkkopäiväkirjaa.

6. Mitä laskuria käytät? Kuinka monta kävijää (ei latausta) blogissasi käy sivulaskurisi mukaan keskimäärin päivässä?
Extreme tracking on palvelun nimi. Sen mukaan kävijöitä on päivässä keskimäärin 50.

7. Kuinka monta lukijaa sinulla on blogilista.fi:n mukaan (jos olet kirjautunut sinne)?
34.

Muiden blogit


1. Luetko muiden blogeja? Jos luet, miksi luet niitä?
Luen. Tiettyjä blogeja olen seurannut ennen kuin aloitin omani. Mielenkiintoiset aihepiirit ja/tai hyvin kirjoitetut tekstit, asialliset mielipiteenilmaisutkin, innostavat lukemaan.

2. Koska aloitit blogien lukemisen?
Kevätalvella 2003.

3. Kuinka monta blogia sinulla on blogilistallasi (jos et käytä blogilistaa: kuinka monta blogia seuraat)?
30 on listattuna, mutta en käytä listaa kovinkaan aktiivisesti. Ei sillä, etteikö se olisi hyvä väline.

4. Millaisia blogeja luet kaikkein mieluiten?
Ks. edellä kohta 1.

5. Millaisia blogeja luet vähiten?
Mahdoton sanoa, koska en ole tutustunut läheskään kaikkeen blogilistan antiin. Tietämistäni luultavasti neuleblogeja.

6. Käytkö lukemassa blogeja, joiden tiedät ärsyttävän sinua?
Jos "tietää" jonkun blogin ärsyttäväksi, ongelmaa voi hakea ensin omasta suhtautumistavasta. Näiden parin vuoden aikana on ollut muutamia yritelmiä, joiden tarkoitus ilmeisesti on ollut ärsyttää enemmistöä, mutta ne ovat jääneet hyvin lyhytikäisiksi. Joku seuraamani blogin yksittäinen merkintä voi ärsyttää, mutta yhtään tuntemaani blogia en "tiedä" ärsyttäväksi.

7. Luetko etupäässä suomalaisia vai ulkomaalaisia blogeja?
Suomalaisia.

8. Ovatko seuraamasi ulkomaalaiset blogit samantyyppisiä kuin seuraamasi kotimaiset blogit?
Mahdoton sanoa, ulkomaalaisia kun en lue.

9. Kuinka usein luet uusia blogeja yrittäen löytää uusia suosikkeja?
Erittäin harvoin. Tiedän, se ei ole kovin reilua. Tässä kohden annan tunnustukseni Maalaiselle, jonka eräänä ansiona monista on se, että suodattimen läpi pääsevät parhaat uutuudet. Maalaisen referointien avulla on uusiakin löytynyt seurattaviksi.

Interblogistisuus yms.


1. Onko blogisi blogilistalla (blogilista.fi)?
On.

2. Jos ei ole, miksi? Pyysitkö ettei sitä laitettaisi sinne?
-

3. Jos on, miksi? Ilmoititko sen itse sinne?
Ilmoitin itse. Silloin 2003 kesällä blogeja ei ollut listalla "aivan" niin paljon kuin nyt. Ajattelin, että täytyyhän Internetiin täytettä saada.

4. Kuinka usein käyt seuraamassa oman blogisi sijoitusta top- tai hot-listalla?
Kerran pari viikossa. On tunnustettava, että se ei ole kovin mielenkiintoista enää, kun tekeleen sijoitus putosi 300:n heikommalle puolelle. Vanhan listan aikoina se keikkui jossakin olettamallani "näkyvyysrajalla" sadan molemmin puolin.

5. Mitä ajattelet / miltä sinusta tuntuu, jos blogisi sijoitus on noussut top- tai hot-listalla?
Mukavaahan se on, mutta muutokset ovat pieniä ja huomaamattomia täällä kaukana satojen siimeksessä. Huomenna on kuitenkin taas huonommin.

6. Mitä ajattelet / miltä sinusta tuntuu, jos blogisi sijoitus on laskenut top- tai hot-listalla?
Ikäväähän se on, mutta kuten todettu, muutokset ovat pieniä. Huomenna on kuitenkin vielä huonommin.

7. Kommentoitko muiden blogeja näiden kommenttiosastolla?
Joskus.

8. Missä blogissa kommentoit kaikkein useimmin?
Sediksen blogissa. Sielläkin tosin vain ajoittain.

9. Millaisia viestejä/asioita kommentoit kaikkein useimmin?
Sellaisia, joihin on jotakin sanottavaa eli jollakin tavoin julkaisemisen arvoiseksi katsomani perusteltavissa oleva näkemys.

10. Kommentoitko muiden blogeja omassa blogissasi? Millaisissa tilanteissa / mistä aiheista / mitä blogeja?
Nykyisin aika harvoin. Ennen kuin kommentointimahdollisuus tuli Blogger-julkaisujärjestelmään, interblogistiikka oli paljolti muiden blogeissa esitettyjen näkemysten kommentointia omassa. Nykyään sellainen on melko harvinaista.

11. Tuntuuko sinusta siltä, että "blogistanissa" (suomalaisten blogikirjoittajien / -lukijoiden yhteisö) on olemassa sisäpiiri?
En usko. Samalla paikkakunnalla asuvat tai muuten toisensa tuntevat saattavat hyvin olla tekemisissä toistensa kanssa, samoin kuin samaa alaa harrastavat jne., mutta senkaltaiset sosiaaliset suhteet perustunevat muuhun kuin verkkojulkaisemiseen. Puhtaasti blogimaailmaan perustuvat "sisäpiiri" on niin virtuaalinen käsite, että taitaa kaatua omaan mahdottomuutensa.

12. Tunnetko kuuluvasi sisäpiiriin? Miksi / miksi et?
En, koska koko sisäpiiri tuntuu hiukan oudolta käsitteeltä. Ja jos sellainen olisikin, ei tämän kaltaisen vähän tunnetun kirjoitelman tekijä sinne kuulu.

13. Käytkö blogitapaamisissa? Miksi?
En. Täältä maalta on usein hankala lähteä illaksi Helsinkiin, jossa niitä kai enimmäkseen pidetään (ja mikä on ymmärrettävää, koska suuri osa kirjoittajista elää sillä suunnalla). Enkä muutenkaan ole suuri sosiaalinen lahjakkuus.

Ei kommentteja: