maanantaina, maaliskuuta 21, 2005


Blue monday


Pidän varhaisesta heräämisestä, mutta kello neljä on hieman liioittelua, kun erityistä tarvetta tuohon aikaan nousemiseen ei ole. Toivottavasti huomenna nukuttaa tuntia pidempään.

Vähän ennen aamuseitsemää lämpömittari näytti -12 celsiusastetta, mikä tuntui lämpöiseltä, kun jo tutuksi käynyt pohjoinen viima puuttui. Työpäivän aikana talvinen aamu muuttui keväiseksi iltapäiväksi.

Ladulla eivät roskat häirinneet, kun vaihtoi tyylin vapaalle. Hiihtäjät vähenevät maaliskuun kalenterin edetessä.

Illalla kävin kirkossa kuuntelemassa hiljaisen viikon ensimmäisen ahtisaarnan. Rovastilla oli mielenkiintoinen ajatus Matteuksen ja Markuksen evankeliumeihin sisältyvästä oudohkolta ja hieman irralliselta vaikuttavasta viikunapuun tapauksesta (Matt. 21:18-19; Mark. 11:12-14). Viikunapuu oli Israelin kansan symboli, mitä taustaa vasten evankelistojen teksti poliittisena allegoriana oli aika raju kannanotto aikanaan ja on sitä tänäkin päivänä, jos se noin tulkitaan.

Hiljaisen viikon iltajumalanpalvelusten vekkulin kuuloinen ahtisaarna-nimitys juontaa juurensa latinan sanasta actus, joka tarkoittaa mm. näytöstä tai osaa, kirkollisessa elämässä nimenomaan kärsimysnäytelmän osaa. Evankelis-luterilaiset ahtisaarnat ovat sananlukemisen muotoon muunnettuja keskiaikaisten kärsimysnäytelmän näytösten myöhäisiä toisintoja.

Viikunasta Vilkunaan. Malkamaanantai-nimitystä Kustaa ei juuri selitä, mutta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ehtymättömistä arkistoaarteista verkkoon päätynyt vain puolisentoista vuosikymmentä sitten Ruokolahdelta taltioitu muistelu kertoo "kun Jeesusta 'malkattiin', 'pisteltiin', puhuteltiin pisteliäästi, siitä maanantai ja tiistai". Hiljaisen viikon kansanomaiselle "tymintäviikko"-nimitykselle Vilkunallakin on etymologinen selitys, joka pohjautuu vanhan ruotsin sanaan "dymbilvika". Hiljainen viikko oli hiljainen, koska katolisena aikana muutoin ahkerasti käytössä olleet kirkonkellot eivät soineet, vaan niiden kielet sidottiin kiinni. Ruotsissa hiljaisen viikon maanantaista on käytetty ainakin "blå måndag" -nimitystä. Sehän kuulostaa melkein kuin radiossa soittaisivat blues ja soul.

Ei kommentteja: