maanantaina, tammikuuta 10, 2005

Arkinen maanantai


Työpäivä meni nimipalvelimen toimintaa läpi käytäessä. Minusta täysmanuaalisen konfiguroinnin mahdollistava ISC:n BIND on nimipalvelimen toimintaperiaatteen opettelun kannalta parempi kuin esimerkiksi Windows-palvelimien tarjoama DNS-palvelu. Varsinkin eri tyyppiset tietueet ovat siinä selkeämmin asentajan edessä kuin Windowsissa, joten niiden merkitys konkretisoituu paremmin. Ja onhan BIND muutenkin kotonaan muutamaa kertaluokkaa raskaammissa ympäristöissä kuin Windows-serverit.

Illalla räntäsade muuttui vedeksi, mutta teki mieli lähteä ulos. Ladulla lumi oli vielä valkeaa, ja yllättävän monta hiihtäjää sitä kulutti. Mutta märkä alusta oli raskas ja luisto tiessään. Joku sitkeä hiihti perinteistä - ehkä liisterin avittamana - mutta suurin osa vapaata. Vesisateessa hiihtämisessä on oma erikoinen tunnelmansa. Tosin jos ei olisi tietoa lämpimästä suihkusta ja kuivista vaatteista, tunnelma voisi olla toisella tavalla erikoinen.

Illalla soi lankapuhelin tavanomaista tiheämpään. Eli kaksi kertaa. Elämme nykyään lintukodossamme sangen rauhassa. Ensin puhuttiin Ilkan kanssa sisällissodan ajan tietyistä tapahtumista ja sitten virtuaaliasennettiin työryhmäverkkoa.

Mitä pinseriläisissä blogeissa tapahtuu tänä vuonna?


Onkohan kukaan ennustanut kotimaisen blogiscenen tämän vuoden mega- tai edes nanotrendejä (muuta kuin iänikuista luuppia siitä, miten blogien yhteiskunnallinen merkitys kasvaa)? Itse sanoisin, että viime vuoden iso juttu oli käytännössä pieni, mutta muutti median rakennetta ja ehkä sisältöäkin huomattavasti. Taustalla oli oikeastaan yksi pienehkö tekninen seikka. Nimittäin Blogger-palvelun tarjottua kommentointimahdollisuuden kirjoittajien välinen keskustelu siirtyi kommenttipalstoille, jotka aiemmin olivat vain atk-fakiirien tarjoamaa herkkua. Kommenttipalstojen yleistyttyä tuotosten välisiin linkityksiin perustunut verkosto taantui. Linkitykset vähenivät ja muuttuivat laajoista keskustelupuheenvuoroista lyhyiksi viitteiksi. Blogeista tuli enemmän perinteisten, toisistaan riippumattomien ja omaa elämäänsä elävien web-sivujen kaltaisia.

Sedis on väsännyt sanatyöläisen tupakkiaskinkannen omalle sivulleen. Olisikohan se trendi, joka näennäisestä pienuudestaan huolimatta voisi tehdä isoja muutoksia blogikulttuuriin, kun sille vain keksii tehokasta käyttöä?

3 kommenttia:

Jari Sedergren kirjoitti...

Sillä on hyvä sopia leffasta ja oluesta. Säästyy tekstiviestit parempiin tilanteisiin. Mutta eikös se ole oikeastaan irkkaamista blogissa. Vaatii kuitenkin oikeaa läsnäoloa.

Kommenttipalstan käyttö voi olla vilkastakin, kuten maailman esimerkit osoittavat. Ehkä oman blogipostauksen tekeminen toiseen viitaten on sitten toisen kertaluokan vakavuustekijä: painavampaa sanottavaa - ja myös uusia lukijoita tuottavaa.

Kommenttipalstan luulisi siis lisäävän intertekstuaalisuutta yleensä ja nostattavan oman blogipostaukseen sijoitetun kommentaarin painoarvoa.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Totta, kommenttipalstat lisäävät intertekstuaalisuutta blogin sisällä, ts. useampi pääsee vaikuttamaan yksittäisen blogin sisältöön. Jos ei ehkä varsinaiseen "leipätekstiin", niin kommenteillaan kuitenkin (toiset huomioivat tärkeimpinä pitämänsä kommentit varsinaisessa tekstissä, ja saattavat uhrata oman merkintänsä jollekin kommenttipuheenvuorolle).

Kommenttipalstat ovat omiaan synnyttämään "megablogeja", koska ne laajentavat juuri tuon nimenomaisen blogin tarjontaa. Henryn tuotos on selkeimpiä esimerkkejä tästä. Kommentoinnin aktiivisuus kuvaa blogin todellista kiinnostavuutta suuren yleisön joukossa mielestäni jopa enemmän kuin listasijoitus.

Loppujen lopuksi miksi blogien pitäisi oikeastaan olla lukijan kannalta mitään todellista uutta? Verkkomaailman peruskansalaisen kannalta on varmasti oikein hyvä, että ne ovat perusidealtaankin kaikille tutuista sanoma- ym. lehdistä yleisönosastopalstoineen. Jotakin yksittäisten blogien muodostamaa "yhteisöllistä matriisia" olisi varsin hankala hahmottaa. Sikäli kuin pinseriläiset blogit sellaista koskaan ehtivät muodostaakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tagboard on hyvä keksintö, niin kauan kun spämmääjät eivät sitä löydä. Itse katsoin parhaimmaksi poistaa sen, kun siitä(kin) muodostui pokerin ja Viagran mainostaulu. Harmi :(