torstaina, heinäkuuta 15, 2004

Atk-ongelmien märehtimistä ruokatunnilla


Windows XP -työasema (kuten lähes mikä tahansa tietokone) voi temppuilla mielenkiintoisista syistä. Hämmästyttävällä tavalla uusia, kohtuullisen suorituskykyisiä AMD-pohjaisia tietokoneita vaivanneen kaatuiluongelman syyksi näyttää paljastuneen Windows Update -palvelua käyttävä automaattinen päivitysten haku. Tapa, jolla kone ukeminsa teki, oli niin tyylipuhdas (yhtäkkinen virrankatkaisu ja uudelleenkäynnistys ilman yritystäkään kuuluisan "sinisen kalmanruudun" suuntaan; muistivedoksen kirjoittaminenkin jäi usein tekemättä), että se viittasi lähinnä rautapuolen vikaan. Varsinkin, kun yhden kyseiseen toimituserään kuuluneen koneen emolevy oli todistetusti rikki jo uutena. Aivan tavatonta nimittäin ei ole, että saman toimituserän määrätty komponentti kuuluu vialliseen sarjaan. Joskus 1990-luvun lopulla erääseen yksikköön tuli kolmattakymmentä maailmanmerkkiä kantavaa työasemaa hyvämaineiselta toimittajalta. Yhtäkään konetta ei saatu kytkettyä lähiverkkoon, ei sitten millään. Syyksi selvisi, että kaikissa oli viallinen verkkokortti. Laitetoimittaja ei ensin uskonut diagnoosia, mutta nieleskeli jonkin aikaa, kun asia näytettiin toteen.

Takaisin nykyaikaan. Kun laitteistosta ei näkyviä ongelmia löytynyt, riivin ensin turhat muistinvaraiset ohjelmat pois. Muuten olen sitä mieltä, että nämä kaikenlaiset quick launch - ja indexer-toiminnot ja vastaavat ovat tietokonemaailman hyttysiä. Epäilemättä tarpeellisia joillekin, mutta yleensä niiden vaikutus ihmiselle on lähinnä kiusallinen. Tällä ei ollut vaikutusta ongelmaan, mutta poissulkemistekniikkaa tuli jatkettua sulkemalla erilaisia käyttöjärjestelmän asiakas- ja palvelutoimintoja.

Windows Update -palvelua käyttävien automaattisten päivitysten kytkeminen pois päältä viimein vakautti tietokoneen. Vitsinikkarit voisivat vääntää juttuja Windows-lisäaineallergioista, mutta puoli-intuitiivisesti veikkaan asiallisen syyn liittyvän NTP-protokollaan. Muistanko oikein, että automaattinen päivitystoiminto käyttää verkosta tarkan kellonajan hakevaa NTP-protokollaa, kun se aika ajoin tarkastaa Windows Update -palvelusta tarjolla olevia päivityksiä? Tässä tilanteessa sattui olemaan niin, että kyseisten ongelmakoneiden IP-osoitteet kuuluivat osoitealueeseen, jolle ei ollut palomuurissa hormia NTP:lle. Palomuurin rei'ittämisen sijasta on muutoinkin järkevää ajaa päivitykset lähiverkon työasemiin jollakin tavoin keskitetysti, joten automaattinen päivitysten haku ei tällaisessa käytössä ole edes kovin hyödyllinen toiminto. Koulukäytössä se saattaa häiritäkin aivan aloittelijoita. Sen sijaan koti- ja pienyrityskäytössä, jossa päivityksiä hoitamaan ei ole saatavilla atk-tukihenkilöstöä, automatiikan edut ovat mielestäni mahdollisia harmeja suuremmat. Sen verran usein paikkauksia vaativia tietoturva-aukkoja ja muita ongelmia löydetään.

Oudompi atk-ongelma sen sijaan on yksittäinen työasema, jonka BIOS-asetuksissa emolevyn USB-ohjain kytkeytyy harvakseltaan itsekseen pois päältä. Vaikka ongelma onkin joka ilmenemiskerran jälkeen helppo korjata, se on kiusallinen. Tällä tuskin on mitään tekemistä Windowsin kanssa.

Ei kommentteja: