tiistaina, toukokuuta 18, 2004

In stereo, part 2


Työmaalla vieraili jälleen juttelijoita aiheenaan strategia, agenda, missio, tavoitehakuisuus, yhteistyö, visio ja niin edelleen. Asialla oli tällä kertaa sellainen ideaalityyppi, että oksat pois. Kahdesta persoonasta koostunut ideaalityyppi käsitti kravattikaulaisen tekniikan tohtorin nuorine vaaleahiuksisine sihteereineen.

Nyt en ehtinyt edes muutosagenttia sanoa. Matti ehti ensin.

Ruohonleikkurin öljynvaihto


Näillä sanoilla on tiedon kinttupoluilta jostain syystä useammankin kerran löydetty tähän sepustukseen. Tänään tuli suoritettua kyseinen toimenpide. Tämän jälkeen seuraava etsijä ei tule paikalle aivan turhaan. Antakaas kun opettajasetä opettaa.

Miten usein?
<känisevä ääni>Kun minä nuorena miehenä ajoin työkseni heinää...</känisevä ääni> Siis kouluvuosien kesätyöajoilta muistan, miten öljynvaihto oli joka perjantai-iltapäiväinen toimenpide. Viikoittaista vaihtoa tarvitaan lähinnä ammattikäytössä. Kotikäytössä tarve riippuu ajotuntien määrästä. Valmistajan käyttöohje on hyvä suositus. Ehdoton minimi on kerran vuodessa. Jotkut ohjeet kehottavat vaihtamaan öljyt talvea vasten. Itse teen sen mieluummin keväällä, jotta kone saa aloittaa puhtailla aineilla.

Mitä öljyä ja miten paljon?
Kalliita auton voiteluaineita ei kannata ruohonleikkuriin haaskata. Koneliikkeiden merkkikohtaiset annospullot ovat myös kallita. Huoltoasemilla myydään melko edullisia nimenomaan pienkonekäyttöön tehtyjä voiteluaineita, esim. Teboil Pienkoneöljy tai Mobil Garden.

Öljyn määrä riippuu tietenkin moottorista. Jälleen valmistajan ohje on hyvä suositus. Nyrkkisääntönä voi käyttää alan de facto -standardin Briggs & Strattonin koneita, joissa monissa kansanmalleissa öljytilavuus on 5-6 desilitraa. Huoltoasemilta myytävät pienkoneöljyt ovat yleensä litraisia.

Miten?
Kaadetaan ruohonleikkuri kyljelleen (huom. kaasutinpuoli ylöspäin, emmehän halua vielä koneessa olevan öljyn kallistuvan konetta kaadettaessa tukkimaan kaasuttimen ilmanpuhdistinta?) sytytystulpan johto ehdottomasti irti (emmehän halua terää pyöritettäessä koneen mahdollisesti käynnistyvän oma-aloitteisesti tekemään karkeita kirurgisia operaatioita käsillemme?).

Pyöräytetään terää sen verran, että moottorin pohjassa oleva öljyproppu tulee näkyviin (jos ei tule, puhdistetaan pohja ja tutkitaan uudelleen). Jos koneessa on jonkinlainen biosilppuava tms. leveä terä tai terälautanen (esim. jotkut Klippo-mallit), pitää terälautanen ottaa pois tieltä irrottamalla sitä pitävä pultti. Samalla on hyvä tilaisuus öljytä kosteudelle ja lialle altis pultti. Oli terä millainen hyvänsä, on nyt hyvä katsastaa, kaipaisiko se tahkon luona vierailua.

Nyt tarvitaan jäteöljyastiaa, jollaiseksi käy erinomaisen hyvin vaikkapa halki leikattu noin 3-4 litran vetoinen kanisterimallinen astia (esim. tyhjä auton voiteluainekannu tai lähdevesikanisteri).

Asetetaan jäteöljyastia paikalleen ruohonleikkurin alle ja varmistutaan, että laskettaessa kone normaaliasentoon öljypropun kohta osuu jäteöljyastian päälle (tai vaihtoehtoisesti varaudutaan omatoimisiin öljyntorjuntatoimenpiteisiin).

Vakiokokoisen öljypropun saa usein auki 3/8-tuuman hylsyavaimella. Avataan proppu ja lasketaan ruohonleikkuri jäteöljyastian päälle.

Annetaan vanhan öljyn valua rauhassa jäteöljyastiaan. Nyt on hyvää aikaa vaikkapa puhdistaa sytytystulppa ja kaasuttimen ilmanpuhdistin. Tarkistetaan välillä konetta hieman nostamalla, onko vanha öljy jo valunut pois. Kun niin on, nostetaan kone jälleen kyljelleen (kaasutinpuoli ylöspäin) ja kiristetään öljyproppu paikalleen, ei kuitenkaan liikaa voimaa käyttäen. Samalla kiinnitetään terä tai terälautanen, jos se oli pitänyt irrottaa.

Lasketaan kone normaaliasentoon ja kaadetaan uusi öljy sisään.

Tärkeää on huolehtia jäteöljyn asianmukaisesta käsittelystä. Sitä ei jätetä kanisterinpuolikkaaseen tai muuhun avonaiseen astiaan (tai vaihtoehtoisesti varaudutaan omatoimisiin öljyntorjuntatoimenpiteisiin), vaan kaadetaan esim. suurempaan jäteöljylle varattuun kanisteriin, joka täytyttyään toimitetaan ongelmajätteiden vastaanottopisteeseen.

Kas näin se käy, ja ruohonleikkurisi suorastaan säteilee onnesta ollen taas valmis pitämään pihasi kauniina ja siistinä :-)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

kiitos! isäni sai hyvät vinkit öljyjen vaihtoon